• Om nitrat


Nitrat, nitrit och dess påverkan

Nitrat och nitrit är två kvävehaltiga ämnen som är naturligt förekommande i vatten, jord samt frukt och grönt. På grund av dess förmåga att reducera uppkomst och tillväxt av den skadliga bakterien Clostridium botulinum, samt tillföra en aptitlig och tilltalande färg till köttprodukter används de även som tillsats i vardagliga livsmedel såsom charkuterier, bacon och korvar. 

Dock kan både nitrit och nitrat ge en negativ påverkan, då de i för höga doser kan vara direkt hälsoskadliga. Nitrat kan nämligen omvandlas till nitrit i kroppen och nitritet kan i sin tur, med hjälp av kontakt med aminosyror, bilda nitrosaminer. Nitrosaminer är en samling kemiskt besläktade substanser som tillsammans kan orsaka uppkomst av cancerframkallande ämnen. För specifikt nitrat, kan höga nivåer orsaka sjukdomen Methemoglobinemi, även kallad ”blue baby syndrome”, vilket tenderar att drabba spädbarn. Methemoglobinemi innebär även i detta fall att nitratet omvandlas till nitrit i kroppen, vilket i sin tur minskar kroppens förmåga att leverera syre till vävnader. Brist på syre kan leda till blåaktig hud, andningssvårigheter och i värsta fall orsaka spädbarnsdöd.

 

Så kan du undvika skadligt intag av nitrat och nitrit

För att undvika ohälsosamma intag av nitrat och nitrit är det viktigt att inte överkonsumera livsmedel som innehåller höga halter av dessa ämnen, såsom nitratrika grönsaker, processade köttprodukter som exempelvis bacon och charkuterier samt dricksvatten med höga nivåer av nitrat. Vattenreningsanläggningar kan ta bort nitrat från kranvatten och livsmedel som innehåller nitrat kan också kokas eller ångas för att minska halten av nitrat och nitrit.

Med hjälp av vår unika geigermätare Soeks Ecovisor F4 kan du enkelt mäta nitrat- och nitrithalten i dina livsmedelsvaror och undgå risken av att inta en för hög dos av de kemiska ämnena. Du kan även mäta och kontrollera nitrathalten samt hårdheten i ditt kranvatten.

 

Kontakta oss för mer information om Soeks Ecovisor F4.

Läs mer om nitrat, nitrit och nitrosaminer på Livsmedelsverkets hemsida.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.