Nitrat, nitrit och dess påverkan
Nitrat och nitrit är två kvävehaltiga ämnen som är naturligt förekommande i vatten, jord samt frukt och grönt. På grund av dess förmåga att reducera uppkomst och tillväxt av den skadliga bakterien Clostridium botulinum, samt tillföra en aptitlig och tilltalande färg till köttprodukter används de även som tillsats i vardagliga livsmedel såsom charkuterier, bacon och korvar.
Dock kan både nitrit och nitrat ge en negativ påverkan, då de i för höga doser kan vara direkt hälsoskadliga. Nitrat kan nämligen omvandlas till nitrit i kroppen och nitritet kan i sin tur, med hjälp av kontakt med aminosyror, bilda nitrosaminer. Nitrosaminer är en samling kemiskt besläktade substanser som tillsammans kan orsaka uppkomst av cancerframkallande ämnen. För specifikt nitrat, kan höga nivåer orsaka sjukdomen Methemoglobinemi, även kallad ”blue baby syndrome”, vilket tenderar att drabba spädbarn. Methemoglobinemi innebär även i detta fall att nitratet omvandlas till nitrit i kroppen, vilket i sin tur minskar kroppens förmåga att leverera syre till vävnader. Brist på syre kan leda till blåaktig hud, andningssvårigheter och i värsta fall orsaka spädbarnsdöd.
Så kan du undvika skadligt intag av nitrat och nitrit
För att undvika ohälsosamma intag av nitrat och nitrit är det viktigt att inte överkonsumera livsmedel som innehåller höga halter av dessa ämnen, såsom nitratrika grönsaker, processade köttprodukter som exempelvis bacon och charkuterier samt dricksvatten med höga nivåer av nitrat. Vattenreningsanläggningar kan ta bort nitrat från kranvatten och livsmedel som innehåller nitrat kan också kokas eller ångas för att minska halten av nitrat och nitrit.
Med hjälp av vår unika geigermätare Soeks Ecovisor F4 kan du enkelt mäta nitrat- och nitrithalten i dina livsmedelsvaror och undgå risken av att inta en för hög dos av de kemiska ämnena. Du kan även mäta och kontrollera nitrathalten samt hårdheten i ditt kranvatten.
Kontakta oss för mer information om Soeks Ecovisor F4.
Läs mer om nitrat, nitrit och nitrosaminer på Livsmedelsverkets hemsida.
Efsa om nitrat och nitrit
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, gjorde 2017 en ny bedömning av nitrat och nitrit som tillsats i livsmedel.
Skydda oss med – eller mot – nitrit?
Konserveringsmedlet nitrit finns i så gott som all korv, skinka och andra charkprodukter som säljs i Sverige.